2010. január 19., kedd

Táplálkozás, még mindig

Az életmódváltás még mindig folyamatos küzdelem számomra.

Küzdelem, ez a jó szó.

Legutóbbi látogatásom alkalmával a természetgyógyász doktornőm ismét felhívta a figyelmem a helyes táplálkozás fontosságára. Rosszallóan nézett rám, mert az általam elmondottak alapján úgy látta, ezt kb 40%-ban sikerül teljesítenem.
Ezen megilletődtem, mert én úgy éreztem 80%-ban megfelelek a számomra helyes táplálkozás szabályainak. Pár nappal később rájöttem, megint önámításban vagyok.

Tény, hogy fogynom kell, és ehhez a legjobb segítségnek az akupunktúrás módszer tűnik.
Ajánlások alapján eljutottam egy igen kedves akupunktúrás doktornőhöz, ahol ismét szóba került miből gyógyulok, és milyen táplálkozás lenne megfelelő számomra figyelembe véve, hogy fogyni szeretnék. Ahogy a doktornő sorolta mire kellene odafigyelnem, egyre kisebbnek éreztem magam.
A belső csengő megszólalt.

Rostban gazdag életmód, sok zöldség, kevesebb hús, több halféle, napi 5-szöri étkezés, kis adagokban. Édesség, sütemény, csokoládé ezen a listán nem szerepel. Sőt. A doktornő azt mondta, felejtsem el, és évente születésnapkor, karácsonykor, húsvétkor engedjem meg csak magamnak. Huh.

Plusz néhány apróság: sok gyümölcsöt enni, nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul lehet össze-vissza mindenféle gyümölcsöt eszegetni. Délelőtt néhány szem mandarin, vagy alma, vagy körte, narancs. Délután inkább sárgarépa, cékla, alma, zeller, esetleg ezek együtt összereszelve, némi citrommal meglocsolva.És nem szabad elfelejteni, hogy mindig kell egy kis meleg ital vagy étel a gyomorba.

Ha őszinte akarok lenni magamhoz, tudom, hogy az utóbbi időben lazult a figyelmem. Rájöttem, hogy a DM-ben finomabbnál-finomabb gluténmentes sütemények, édességek kaphatók. Valamint kenyerek, zsemlék. És nagyon finom az ízesített szójatej, szójajoghurt. Egyre több kecskesajtot, juhsajtot ettem. Felhagytam a rendszeres főzőcskével, sűrűsödtek a programok, én meg rohantam és kevésbé figyeltem magamra. Tehát az odafigyelésem, mégiscsak 40%-ra csökkent.

Így történhetett meg, hogy a kilók elkezdtek gyarapodni.

Most újabb lendületet kaptam. Odafigyelek arra, mit eszem, több zöldséget vásárolok, újra főzök magamnak is. Furcsa mód élvezem. Reggel, miközben készítem a rántottámat, gyönyörködöm a spenót, cukkini, póréhagyma egyvelegében.

Mit ehetek most?
Rántotta zöldségekkel (cukkini, spenót, póréhagyma, stb…) pirítóssal, vagy kevés juhtúró nyers zöldségekkel, párolt alma. Tízóraira gyümölcs, sütőtök, bio gyümölcslé vagy zöldséglé. Ebédre valamilyen zöldségféle levesnek, vagy főételnek párolva vagy sütve, főzelék, natúr pulyka, csirke vagy tengeri hal. Uzsonnára zöldség vagy zöldséglé. Vacsorára saláta (cékla, sárgarépa, zeller, csíra, póréhagyma, stb..) tükörtojással.
Most itt tartok, de jobb a közérzetem, és megnyugtat, hogy egészségesen táplálkozom.
Napközben vizet iszom, 2-2,5 litert szépen egyenletesen elosztva.

Tudom, hogy folyamatosan figyelnem kell magamra, mégis időnként (ha túl jól mennek a dolgok) hajlamos vagyok lazítani. Tudatosabbá kell válnom. Annyi szerencsém van, hogy időről időre kapom a segítséget, a figyelmeztetést, ha kisiklani készülök. Időt kell szánnom magamra, főznöm kell még akkor is, ha reggel emiatt 1 órával korábban kelek.

Napi menü pl:
reggel: 2 tojásból rántotta spenóttal, paprikával összesütve, 2 dl frissen facsart narancslé
de: 2 mandarin, 1 kivi
ebéd: sütőtökleves (sárgarépával, almával, póréval főzve, turmixolva), tengeri hal salátával (az előre csomagolt salátát javítom fel spenóttal, reszelt céklával, zellerrel, póréhagymával, uborkával, csírákkal, citromlét locsolok rá és kevés hidegen sajtolt tökmagolajat)
du: 2 dl zöldséglé, 1 db gluténmentes abonett
este: alma-cékla-répa reszelve

13 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem tudom, a Kushi-féle makrobiotikus étrendről hallottál-e már? Lehet, hogy talán ismered... nekem nagyon, nagyon bejött! Az benne a(z egyik) legjobb, hogy mindegy, melyik irányba kellene változnia a súlyodnak - ha nem szimplán "így csinálod", hanem "így élsz", akkor a szervezeted automatikusan beáll az ideális súlyra! (Nekem abban segített annó, hogy felszedjem azt a 3 kilót, amivel már normálisan nézek ki...)

    VálaszTörlés
  2. Igen, hallottam. Sőt, meg is van a könyv. Amikor olvastam, kb 2 éve nagyon meredeknek tűnt. Lehet, hogy újra átnézem.
    Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  3. Sejtettem, hogy nem lesz új! :}
    Igen, első olvasásra tényleg meredek. Nem is szentbeszédnek kell venni, hanem irányelvek, útmutatások gyűjteményének - amelyeket szerintem érdemes itteni viszonyokra alkalmazni. (Ilyesmikre gondolok, mint pl. hol találok itthon kukicha teát, kombut, vakamét, umeboshi szilvát? Max. jó drágáért valami távol-keleti szaküzletben. Viszont lazán helyettesíthető pl. igazi {nem instant} cikória kávéval, fűzfakéreg teával... és így tovább.) Nagyon jó móka ezt felfedezni, csak kényszert nem érdemes belőle csinálni.

    VálaszTörlés
  4. És ha valaki anyagilag egyáltalán nem tud egészségessen táplálkozni , mit tegyen?Mert én ettől nagyon távol vagyok sajnos.És a mai árak a zölsdés gyümölcs téren...örülök ha a gyerekeknek tudok néha venni....

    VálaszTörlés
  5. Valóban költséges a sok gyümölcs. Viszont a sárgarépa, cékla, alma, sütőtök, spenót, sóska, karfiol, brokkoli, hagyma, zeller, savanyúkáposzta, krumpli, köles megfizethető. Nagyrészt én is ezeket variálom.
    A gyógyteák elérhető áron beszerezhetőek, pl a Herbaházban.

    VálaszTörlés
  6. Nóniusz: megértem a tanácstalanságodat. Szerintem gondolj arra: nem feltétlenül az az egészséges, amit annak címkéznek fel - a jó drága hajtatott meg primőr zöldfélék pl. nem a legjobb választások. Az utánérlelt (és szintén drága) déligyümölcs sem. Viszont, ahogy Bea is írja: csomó zöldféle még megfizethető számít. Érdekes módon pont ezek teszik a legjobbat!

    A gyógyteák témájában érdemes körülnézni - NEM a Rossmannban és a DM-ben, mert ott tényleg nagyon drága a cucc. A Herbáriákban elérhetőbb áron lehet teákat kapni, meg egy-két biopatika is van, amelyekkel jók a tapasztalataim.

    VálaszTörlés
  7. :-)))

    Szia Bea!Ma voltam ct-ken!És minden leletem NEGATIV LETT!!!!!:-)))))
    1 hét mulva meg tükrözés lesz.... :-$

    Kivánok sok sok negativ leletet neked is!!!!Puszillak:ILDI

    VálaszTörlés
  8. Szia Ildi!

    Húúúú de jó! Tiszta szívből gratulálok! Nagyon jó hír! :)
    A tükrözés a CT-hez képest szinte semmi. Legalábbis szerintem.

    A teám: libapimpó, pásztortáska, körömvirág, palástfű. Azonos mennyiségben összekeverem egy nagy üvegben és egy liter vízhez egy evőkanálnyit használok.
    Ajánlották a Tafedim teát, mait a gyógyszertárban lehet kapni. Régebben én is ittam. Ez drága kategóriában van, de nagyon jókat hallottam róla.
    Néha iszom szederlevelet.
    Vagy leforrázom az egész fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, néhány szelet gyömbért. Mézzel nagyon finom immunerősítő tea.

    Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm BEám!!!Köszönöm!!!Ki fogom probálni, na meg a leveskédet is!!:-))Puszillak

    VálaszTörlés
  10. Szia Bea!
    Segítséget kérnék tőled. Édesanyámnak vastagbél tumora van. Mi is kipróbáltunk már sok mindent,de az a gond, hogy nagyon lefogyott, és sajnos nem tudunk semmi súlygyarapodást elérni. Meg tudnád adni a természetgyógyász doktornőd elérhetőségét? Nekünk még nem segített senki úgy, ahogy ő neked segít. Meg hát édesanyám nehezen fogadja el, hogy muszáj életmódot váltani.
    Úgyhogy nálunk most megy a küzdelem, és minden segítség jól jön. Előre is köszönöm.
    - Attila -

    VálaszTörlés
  11. Előnézet

    Szerkesztés Névtelen írta...

    kedves Bea,

    Meghatott, amit magadrol irtal, s meglepetten tapasztaltam hogy nemi hasonlosag is van koztunk. Az en nevem is Bea, en is 30-as vagyok, s nekem is hosszu ideig gyomor- es vastagbel problemaim voltak. Szerencsemre nalam meg nem alakult ki sulyosabb problema, amit en egyertelmuen az etrend valtoztatasnak tulajdonitok. Szeretnem megkerdezni, hogy, hallottal-e Dr. Ann Wigmore-rol es a Hippocrates Health Institute-rol. Nem tudom egyaltalan magyarul jelent-e meg Ann Wigmore konyv, de ha hozza tudnal jutni valamilyen formaban,meggyozodesem, hogy haszonnal forgatnad. Neki is vastagbel rakja volt, es gyogyszerek nelkul, dietaval kigyogyitotta magat belole. Nagyon nehez dietat ajanl, sok a megszoritas benne, de valoban hasznal, az altala alapitott HHI-ban tobb mint 50 eve gyogyitanak rakos betegeket. En nem elek magyar nyelvteruleten, igy nem tudom odaig eljutott-e az o neve, de ha erdekel irj.

    VálaszTörlés