2009. szeptember 9., szerda

Az immunrendszer szerepe

Sokféleképpen segíthetjük szervezetünket a rák elleni harcban.
Mert testünk küzd a rák ellen, ezt klinikai tapasztalatok, mikroszkópos és laboratóriumi kísérletek is bizonyítják.

Rákos sejtek időről-időre az egészséges emberek szervezetében is termelődnek, csakhogy az immunrendszer gyorsan és hatékonyan elpusztítja a lázadó sejteket. A rák akkor tud utat törni magának, és agresszívan terjeszkedni, ha az immunrendszer huzamosabb időn át gyenge. Ennek oka lehet fertőzés, gyulladás, lelki vagy fizikai túlterhelés, stressz vagy akár a helytelen táplálkozás, aminek következtében hiányállapot alakul ki. Stressz lehet a depresszió, boldogtalanság, reménytelenség, feldolgozhatatlannak tűnő trauma, egy családtag elvesztése, szakítás, válás, betegség a családban, munkahely elvesztése, és még folytathatnám…

A szervezetünk úgy védekezik a rák ellen, hogy az idegen, rákos elfajulást mutató sejtekre immunválaszt ad. Érdemes megismerkedni a fehérvérsejtek seregével, mert ezt a tudást később, a képalkotó meditációban (Simonton imaginációs technika) nagyon jól lehet használni!

Lássuk, milyen sejtek alkotják hadseregünket!

Először is a B-limfociták, őket a csontvelő termeli, felszínükön antitesteket hordoznak. A T-limfociták a csecsemőmirigyből származnak, megakadályozzák a szervezet sejtjeitől idegen daganatsejtek keletkezését. A limfociták testükből nyúlványt indítanak a ráksejt felé, a megsebzett rákos sejt feloldódik, majd a limfociták még a ráksejt maradványait is elpusztítják. Egy-egy limfocita 5-10 rákos sejtet is el tud pusztítani, de ezt követően pihennie kell. Kedvenceim a nagy falósejtek és hisztiociták, ők bekebelezik a daganatsejteket, de eközben maguk is elpusztulnak. A csontvelőben termelődő leukociták a beteg sejt köré gyűlnek és feloldják azokat. Ezek a sejtek a vérben és a nyirokszövetekben egyaránt megtalálhatóak. Másik kedvenceim a K- sejtek, azaz killer vagy ölő sejtek, és az NK-sejtek, vagyis natural killer, azaz természetes ölő sejtek. Ők a daganatsejteket mérgező, citotoxikus anyagot termelnek. Említésre méltóak még a segítő sejtek és elnyomó sejtek
Nehezíti a fehérvérsejtek dolgát, hogy a ráksejtek megpróbálják őket becsapni, álcázzák magukat vagy újabb mutációt hoznak létre.

Sajnos az immunrendszert a kemoterápia is gyengíti, mivel a szer minden gyorsan szaporodó sejtre hatással van, így a fehérvérsejtekre is. A kemoterápiát csak megfelelő számú fehérvérsejt mellett adják. Ezért kell a kezelés előtt vérvételre menni.

Nagyon fontos, hogy szervezetünk immunválaszát megfelelő táplálkozással, életmóddal, immunerősítőkkel, meditációs technikákkal támogassuk!

A képalkotó meditáció lényege, hogy elképzeljük, amint a csecsemőmirigy, a csontvelő, a gerincvelő termeli az egészséges fehérvérsejteket. Elképzelhetjük a fehérvérsejteket kis orvosokként is, akik keresik szervezetünkben a rákos sejteket, megtalálják a daganatot és elpusztítják a rákos sejteket, majd a vizelet és széklet útján kiürítik a szervezetből. Egyéntől függ, milyennek képzeljük el a fehérvérsejteket. A lényeg az, hogy a rákos sejteket kicsinek, gyengének, lassúnak, butának lássuk, míg a fehérvérsejteket erősnek, nagynak, dinamikusnak, gyorsnak és intelligensnek. A harcban nincs kétség: mindig a fehérvérsejtek győzedelmeskednek. Majd lássuk magunkat egészségesnek, életerősnek, boldognak. Nagyon leegyszerűsítve ez a Simonton imaginációs technika lényege. (erről később bővebben is írok). Ezt a meditációt máris el lehet kezdeni, érdemes naponta többször is elvégezni.

Ezen kívül a táplálkozással is hatékonyan segíthetjük immunrendszerünk munkáját. Érdemes odafigyelni az ételekre, mivel pl 100 gramm cukor jelentősen, öt órán át is csökkenti a fehérvérsejtek aktivitását. Az első fél évben a természetgyógyász doktornőm tanácsára megpróbáltam teljes mértékben száműzni a cukrot az életemből (értsd: cukor, méz, édesítőszer, édesség, barnacukor, nádcukor, gyümölcscukor, juharszirup tilalom!)
Az alkohol, koffein, zsíros étrend ugyancsak csökkenti az immunrendszer válaszát.

Azonban a karotin (sárgarépa, sárga ételek: sütőtök, kukorica), C-vitamin, nyers növényi ételek, cink (tojás, lencse, bab, borsó, spenót, kecsketej), fokhagyma, joghurt, kefír, köles, lenmag, mandula, rizs, napraforgómag, fűszerpaprika, csírázó magvak nagyon hasznosak. (a táplálkozásról később írok bővebben).

Ha az immunrendszer számára elegendő ásványi anyag, vitamin, zsírsav, enzim és hormon áll rendelkezésre hatékonyan működik. Mindannyiunkban megvan az immunitás lehetősége a betegségekkel szemben. Ezt kell erősíteni minden nap meditációval, és az életmódváltással!

A témáról bővebben Dr. Oláh Andor A rák természetes gyógymódja és megelőzése című könyvében olvashatsz.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen szerkesztett honlap, meglátszik, hogy sokat foglalkoztál vele. Kedvenceim a limfociták, akiket - nem meglepő- valamiért egy futball labdával együtt képzelek el. Hála a jó égnek, egészséges vagyok, de rendszeresen fogom figyelni a blogod, mert nem árt észnél lenni.
    üdv
    Robi

    VálaszTörlés