2011. október 4., kedd

Ételtársítások


Bár kissé macerásnak tűnik, és az általam megszokott táplálkozástól teljesen eltér, mégis érdemes betartani az ételtársítások egyszerű szabályait. Az biztos, hogy nagy önfegyelem kell hozzá.

Gyümölcs csak önmagában, éhgyomorra, lehetőség szerint egyszerre egyféle. Ha több, akkor vagy csak édes vagy csak savanyú gyümölcs egyszerre. Utána legalább fél órát várjunk a következő étkezésig. Főétkezés után legalább 3-4 óra teljen el a gyümölcs fogyasztása előtt.
Nem jó kenyérrel, magvakkal, hússal, tésztával, stb enni.
Kivétel az alma, amit lehet zöldekkel préselni és salátába keverni.
Az oka egyszerű: a gyümölcsöket hamarabb megemésztjük, mint bármely más ételt, így a belekben rothadás alakul ki (puffadás, gázosodás).
Ugyanez értendő a gyümölcslevekre is.

A dinnye szintén kivétel, azaz jobban kell szeparálni, mert 15 perc alatt megemésztődik. Tehát dinnyét csak magában, üres gyomorba és utána fél órát várni!

A zöldségek jók rizzsel, krumplival, magokkal. Nem jó együtt fogyasztani gyümölcsökkel (kivétel az alma). Itt is törekedni kellene rá, hogy minél kevesebb féle ételt fogyasszunk egyszerre.

Inni étkezések között kell. Étkezés előtt fél órával, közben és utána fél órával kerülni kellene a folyadék fogyasztását.

Az ételt alaposan meg kell rágni, legalább 35-ször, de 100-szor még jobb. A zöld leveket, préselt gyümölcsleveket is meg kell forgatni a szájban.

Persze sokféle táplálkozási irányzat van, ennek megfelelően a társítások is módosulhatnak. Pl a makrobiotikában egyszerre többféle ételt fogyasztanak: barnarizs, tofukrém, gőzölt zöldség, nyers zöldség, blansírozott zöldség, és szinte csak az alma megengedett (legalábbis a gyógyító étrendben).

Én egyelőre a fenti szétválasztást követem. Viszonylag nehezen vettem rá magam, mert szeretem a gyümölcsöket magokkal enni, szeretek egyszerre több gyümölcsöt elrágcsálni, régen a gyümölcs a sajttal, de finom volt. Most viszont az egyszerűség felé törekszem, és figyelem a gyomrom, hogy tetszik neki ez a felállás.   

1 megjegyzés:

  1. Szia,

    egyetértek a gyümölcsevéssel kapcsolatban. Amióta reggel kizárólag csak gyümölcsöt fogyasztok önmagában,sokkal jobb lett az emésztésem, nincs puffadás stb. De szerintem ezt mindenkinek ki kellene tapasztalnia saját magán. És azt se felejtsük el,így hasznosul a legjobban a gyümölcs tápértéke.

    VálaszTörlés