2010. január 7., csütörtök

Családállítás zanzásítva

A kemó elején kezdtem el családállításokra járni dr. Varju Mártához. Nekem a gyógyulásomban nagyon sokat segítettek ezek a foglalkozások, szinte rajongója lettem a módszernek.

Mi fogott meg benne igazán?
A szeretet, ami a foglalkozás során ott van körülöttünk.
Ma már tudom, hogy mindenkinek vannak problémái, megoldandó feladatai, ismétlődő élethelyzetek, amelyekből nem tud szabadulni. 

Reggel találkozik 10-15 egymás számára idegen ember, és amikor rájuk kerül a sor, kiülnek Márti mellé, és őszintén mesélnek a problémáikról: betegségről, párkapcsolati zűrökről, önbizalomhiányról, családon belüli erőszakról, alkoholizmusról.
Nehéz felvállalni a legmélyebb titkokat, nyomasztó gondokat, de egy-egy történetet, nehéz sorsot, nem csak az könnyez meg, akinek a problémáján dolgozunk, hanem a képviseletbe beválasztottak, de sokszor még azok is, akik adott történetben nem látnak el képviseletet.
Csodálatos, hogy minden problémának van feloldása. Néhány alkalommal azt gondoltam, hogy olyan mély és összetett a probléma, hogy ezen nem lehet segíteni, de szerencsére ilyenkor mindig csalódtam.

A családállítás Mártinál egy napot vesz igénybe, reggel kezdünk és attól függően ér véget a munka, hogy hányan kértek állítást. Körbe ülünk a teremben, közöttünk a mindent tudó tér, ahol a történetek játszódnak.
Az éppen soron következő elmondja mivel érkezett, mi a problémája és mi a célja. Majd Márti tesztel, hogy az adott probléma és cél megfelelő-e. Kiderül az is, hogy a jelenben vagy korregresszióban kell-e dolgozni. Általában a jelenbeli problémának nagyon mélyen van a gyökere, a múltban, valamelyik korábbi generációban.

Megpróbálom leírni a módszer lényegét:
Minden információ ott van a kollektív tudattalanban, vagy Akasa krónikában, vagy mágikus térben (morfogenetikus mezőben). Kinek hogy tetszik. Erre a módszerre, vagyis arra, hogyan lehet ezeket az információkat előhívni, Bert Hellinger talált rá.
A mező egyensúlyra törekszik, azonban ez felborul, ha valaki kizáródik a családból vagy klánból. Ennek számtalan oka lehet: méltatlan viselkedés, mint emberölés, erőszak, árulás, megesett lány, öngyilkosság; vagy tragikus halál, mint az elvetélt vagy abortált magzatok, balesetek, betegségek.
Mindenkinek megvan a helye a családban, ha valaki kikerül, létrejön a zavar, mivel a tér harmóniára törekszik, így későbbi generációkban egyes családtagok tudattalanul felveszik nehéz sorsú ősük terhét. Így jön létre jelenbeli problémáink egy része: nem működő párkapcsolatok, családi konfliktusok, függőségek, öngyilkosságok…

A családállítás során megkeressük az adott probléma gyökerét, és ahogy Márti mondja: „rendet teszünk”, ebben az oldó mondatok segítenek. Egy-egy mondatot addig ismételnek a képviselők, amíg a „sértettnek” vagy „áldozatnak”szüksége van rá, vagy a bűnös tiszta szívvel nem tudja mondani pl, hogy „sajnálom”. Majd az állító rápillant a történetre és a számára legtöbbet adó (pozitív) képet viszi magával, azt naponta többször felidézve az új energetikai minta rögzül. Így hat az állító és környezete életére az oldás. Van olyan probléma, amire több állítás is szükséges, de előfordul az is, hogy az állítás után hónapokon belül rendbe jönnek a dolgok.

Mit jelent a képviselet?
Amikor megvan, hogy jelenben vagy generációban dolgozunk, utána Márti kiteszteli, hogy kiket kell beállítani a térbe. Az állító a jelenlévők közül kiválasztja, hogy adott őseit, családtagjait kik képviseljék a térben, rajtuk keresztül rajzolódik majd ki a történet. A módszer lényege, hogy keveset beszélünk. Az alapproblémáról is csak néhány mondatot. Az állító beállítja a térbe a képviselőket, ahogyan ő érzi, gondolja, majd várunk és várunk. Aztán a képviselők elkezdenek érezni, és ennek megfelelően mozogni a térben.
Lassan kibontakozik a történet, a résztvevők beszámolnak az érzéseikről, majd ha kitisztul a kép, megvannak a miértek, jöhet az oldás.
Egy-egy állítás hossza a történet nehézségétől, a sorsok nehézségétől függ: lehet fél óra, egy óra.

Ha valaki ráérez az ízére biztosan függő lesz, mert a történetek, amelyekre megkérnek arra is hat, aki képviselőként részt vesz benne. Az is megfigyelhető, hogy egy nap általában egy téma köré épül fel.

Fantasztikus érzés, ahogyan a szeretet energia áramlik a csoportban. Szkeptikusoknak is érdemes egyszer megpróbálni, mert saját tapasztalatból tudom mondani, hogy működik.

A módszerről folyamatosan fogok írni, mert annyi minden infó van még róla. Nehéz leírni, de megemészteni is. Úgyhogy folyamatosan jönnek majd az infók. :)


Nagyon jó könyvek a témáról:
Ami a lelket megbetegít, és ami meggyógyítja - Thomas Schafer
Mitől működik a szerelem? - Johannes Neuhauser

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretném egyszer kipróbálni a családállítást. Csak valahogy van bennem egyfajta félelem. Nem tudom miért. Lehet még nem értem meg rá?

    VálaszTörlés
  2. A félelem természetes. :) Félünk megmutatni magunkat, félünk attól, mi derül majd ki. De van úgy, hogy a probléma akkora lesz, hogy inkább szembenézek, bármi legyen is az, csak oldódjon meg valahogy. Persze, hogy izgulunk. De az állítás után ott van a megkönnyebbülés. És a dolgok, problémák, mi magunk, valóban oldódunk. :)

    VálaszTörlés