2009. november 9., hétfő

Életmódváltás

Első blikkre riasztónak tűnik lemondani a hagyományos, megszokott ételekről. Hol van már asztalomról a rántott hús, rakott krumpli, a vajas sütemények, a Daubner híres 5 ízű parfé tortája, a túrós rétes, fagylalt és legnagyobb szívfájdalmam, a tejhabos kapucsínó.

Talán ezért is telt egy évembe, mire rájöttem mit jelent az oly sokat hangoztatott életmódváltás, és felfogtam miért is annyira fontos. Nehezen tudtam elrugaszkodni attól az ízvilágtól, amit 30 éven át megszoktam.

Az új alapanyagokkal barátságom, nem volt teljesen zökkenőmentes. Ennek oka az is, hogy konyhatudományom alap receptekre korlátozódik, és kreativitásomat nem hozzák lázba a keresztbe-kasul variálható alapanyagok.

A reformételek irodalma bőséges, azonban a laktóz és glutén érzékenység tovább szűkítette lehetőségeim körét. A reform receptekkel sem boldogultam, mert szinte mindegyik tartalmazott számomra tiltólistás összetevőket. Némi segítséggel jöttem rá, hogy a tejet, tejszínt pótolhatom rizstejjel, szójatejjel, kókusztejjel és növényi alapú tejszínnel. A glutén tartalmú tészták helyett választhatók kukorica és rizslisztes termékeket.
Tudomásul kell ugyan venni, hogy az így elkészített ételek íze sosem lesz olyan, mint a hagyományos verzióban, viszont egy ismeretlen ízvilág vár felfedezésre. Mert a variációk száma bőséges. És ha mérlegre kell tenni az életben maradást és a hagyományos ízeket, ugyan melyikről könnyebb lemondani?

Alapanyagok tekintetében végül megváltozott a konyhaszekrényem tartalma.
Egy normál háztartásból legfeljebb gyümölcsöt, zöldséget ehetek, vizet ihatok. A sót igyekszem mértékkel használni, és akkor is a Himalája sót választom. Fűszerekből legszívesebben zöldfűszereket használok, de ha éppen nincs kéznél más, beérem a zacskós változatokkal.
Legtöbbször extra szűz olivaolajat használok sütéshez-főzéshez, és salátákra. Forró olajban ritkán sütök bármit is, de ha rászánom magam, csak mogyoróolajban sütök. Úgy tudom, ez az egyetlen olaj, amelyben hevítésre nem keletkeznek káros anyagok. Az elkészült ételekre, salátákba hidegen sajtolt lenmagolajat, vagy tökmagolajat, vagy dióolajat öntök. Nagyrészt zöldségeket és gyümölcsöket eszem, mindig igyekszem az évszaknak megfelelőt választani.
Törekszem rá, hogy az ételem viszonylag kevés alapanyagból álljon. A levesek, főzelékek készítésénél elhagytam a hagyma dinsztelését és a rántást. A főzelékeket krumplival sűrítem be, amit az alapanyagokkal együtt főzök meg, majd turmixgépben pépesítem.
Figyelek arra, ne főzzek túl semmit, inkább minden roppanós legyen. A tésztafőző edényemben nagyrészt zöldségeket párolok. A salátákat különböző csírákkal (brokkoli, hagyma, újhagyma, retek, zsázsa, bab, vegyescsíra) teszem ízletesebbé. Gyakran tépek bele bazsalikomot, medvehagymát, sóskát, spenótot, rukkolát, szórok hozzá pirított fenyőmagot, reszelek bele sárgarépát, céklát, almát. Mindig mást, így nem válik egyhangúvá.

A mennyiségekről csak annyit, hogy felháborítóan kevés elég a jóllakottsághoz.
Megtanultam, hogy nem kell mindenről lemondani. Bár a húst nagyrészt mellőzöm, időnként mégis eszem csirkét vagy pulykát. Ezekből is lehet, mondjuk brassóit vagy cigánypecseny-szerűséget készíteni. Rakott krumpli helyett készíthető rakottas szinte bármelyik zöldségből növényi tejszínnel és szójával.

A desszertről sem kell lemondani, csupán el kell rugaszkodni a megszokott receptektől. Az egyik legnagyobb sikerélményem például a máglyarakás elkészítése volt, de az almás palacsinta, vagy az egyszerű teasütemény is fantasztikusan finom tud lenni.

Talán azt már mondanom sem kell, hogy minden falatot jó alaposan meg kell rágni, így az emésztés már a szájban megkezdődhet. Mivel hajlamos vagyok a gyors evésre, volt idő,a mikor számoltam, hogy legalább 35-ször megrágjak egy-egy falatot. És bármilyen furcsán is hangzik a gyümölcs- és zöldségleveket ajánlott egy kevés hidegen sajtolt olajjal meglocsolni, és kortyonként a nyállal jól elvegyíteni.

Igyekszem szem előtt tartani, amit Oláh Andornál olvastam, miszerint a rákdiéta során a delikvens fogyasszon 30%-kal kevesebb ételt, mint azt alapjáraton tette. Ez nem mindig sikerül, de törekszem rá. Illetve a desszertekkel csínján kell bánni. Nekem ez az egyik legnagyobb kihívás, ha a kávét nem említem.

5 megjegyzés:

  1. Én most olvasom ezt a könyvet és nagyon megijedtem... Már-már úgy gondoltam, megpróbálkozom vele, de aztán Anyum leültetett és elmesélte, hogy egyik ismerősének, semmit nem segített. Mindent megpróbáltak, tényleg, rengeteg pénzt áldoztak rá, de nem sikerült. Akkor úgy döntöttem, sokkal jobban oda fogok figyelni a táplálkozásomra, de nem fogok csak nyers dolgokat enni, inni. Hanyagolom a húst, sokszor eszem salátákat (az általad említett cékla-alma-répa kombót), gyümölcsöket és nem igazén eszem kenyeret, sütiket... Úgy érzem, már ezzel segítek a szervezetemnek, de amit kér, megadom. A magvakat nem említettem, nagyon szeretem őket.

    Folyamatosan újra és újra olvaslak, egyébként melanomám van, egyszer műtöttek pár hete és 22.-én újra műtenek... Sok erőt ad a blogod, köszönöm.

    Szeretettel: Nati

    VálaszTörlés
  2. jó ötlet a lenmagolaj, mogyóróolaj stb. köszi még egyszer:) én még nem tudok sok receptet, de igyekszem gyarapodni súlyügyileg is, meg máshogy is:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bea!
    Véletlenül leltem rá az oldaladra,de nagyon tetszik.Egy ideje már gyűjtöm az infókat a helyes táplálkozásról,már 20évesen megvettem a testkontroll című könyvet,ami nagyon hasonlít a te szemléletedhez.Az érdekelne,hogy milyen tünetek utaltak anno arra,hogy gond lehet veled.Mielőtt kiderült,hogy mi a bajod??A másik dolog,amit kicsit furcsálltam,az az,hogy okés a délelőtti csak gyümölcsevés,de mégis egyik oldalon azt írtad,hogy reggelim rántotta,mellé frissen facsart gyümilé...utánna tízóraira megint kétféle gyümi,kivi,meg még vmi...ez üti akkor az elveket amit írsz,hogy gyümölcsöt magában eszünk csak...és ha reggel rántotta gyümivel,az eleve rothad erjed,aztán tízóraira újabb gyümi,amiközben a rántotta még bőven emésztődik...Én úgy tudtam hogy pl.a zöldséget a gyümölccsel abszolúte nem lehet keverni...érdekel nagyon a véleményed!!

    VálaszTörlés
  4. Szia, elnézést, hogy csak most válaszolok. Sokat kísérletezgettem, és igazad van! :) Az ételtársításokban leírtam mit-mivel lehet enni, inni.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Bea és Többiek!
    Pár napja derült ki, hogy göbös pajzsmirigy problémám van, és mivel az egyik göb 38 mm, műtétről beszélnek.
    Én is elkezdtem járatni az agyam alternatív módszereken, és alkalmazom is őket. (Az orvosok semmi ilyenre nem biztattak, sőt!!)

    Öblögetés, gyógytea, polarizált gyógylámpa, színterápiával.
    A diéta kialakítása a következő lépés.

    Tegnap végigolvastam Dr. Henry Bieler Ételben az orvosság című könyvét. Ajánlom másoknak is.

    Itt is sokat tanulok.

    Egyre jobb egészséget kívánok!
    Szeretettel:HUGI

    VálaszTörlés