2009. november 5., csütörtök

Diéta vagy életmódváltás

A diéták koránt sem szokatlanok számomra.
Mielőtt diagnosztizáltak már végig csináltam két candida diétát. Aki ismeri, tudja: az ám az igazi aszkétizmus. Se gyümölcs, se tej, se cukor, és még sorolhatnám…
Aztán, ahogyan egyre rosszabb állapotba kerültem fokozatosan kezdtem leállni bizonyos élelmiszerekről, mivel azt gyanítottam, hogy a tüneteimet ételallergia okozza. Kiiktattam a tejet, tejtermékeket, a lisztes ételeket, cukrot. Végül már csak főtt krumplin éltem. 

A következő diétámat a vastagbéllel műtöttek táplálkozási korlátai jelentették. Az operáció után hat hétig ezt a speciális diétát tartottam, miszerint többek között kerülnöm kellett a tejet, tejtermékeket, az apró magvas gyümölcsöket, a kifőtt tésztát, süteményeket, a szárazhüvelyes ételeket. Fűszerek közül az erős, csípős fűszereket nem fogyaszthattam, mint a feketebors, mustár, torma, csípős fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma. Nem ehettem nyers gyümölcsöt, zöldséget. Levest, főzeléket, kevés húst, főtt krumplit ettem.
Kiderült, hogy glutén és laktóz érzékeny vagyok, így újabb korlát épült az életembe.

Ahogyan elkezdtem a rákdiétát, az étrendem még szigorúbbá vált. Jó néhány hónapon keresztül csupán néhány zöldséget, gyümölcsöt, kevés csirkét, pulykát, halat ehettem.

Zöldségek közül a k betűvel kezdődőeket, mint karalábé, káposzta, kelbimbó, karfiol, kukorica, puffasztó hatásuk miatt kerülnöm kellett. Ezen kívül a paradicsomot, paprikát, cukkinit, padlizsánt szigorúan csak a héja nélkül fogyaszthattam, a bélműtét miatt. Primőr árut, mint a saláta, uborka, retek nem ehettem. A tejtermékekről teljesen le kellett mondanom, ide értve mindent még a tehéntejes joghurtot, vajat, és a kecske- és juhsajtokat is. Májkrém, felvágottak, félkész ételek, konzervek, savanyított ételek, mustár, ketchup, ecet szintén a tiltott ételek listáját gyarapították. Az ételek elkészítését tekintve elsőbbséget élveztek a párolt zöldségek, főzelékek, a nagyon kevés olajjal készült ételek, a hal, és a hús szintén párolva. A klasszikus, olajban sült ételek (sült krumpli, rántott hús, rántott zöldség) tiltólistára kerültek, mivel az olaj forrósítása közben karcinogén anyagok keletkeznek, amelyek rákkeltő hatásúak. Figyelnem kellett arra is, hogy az ételek sem túl forróak, sem túl hidegek ne legyenek. A cukrot minden formájában kerülnöm kellett, így tehát a barnacukrot, gyümölcscukrot, nádcukrot, mézet, juharszirupot, lekvárt szintén. Éppen ezért gyümölcsöt is csak korlátozott mennyiségben fogyaszthattam, először naponta csak almát, héja nélkül lereszelve, majd fokozatosan egy-egy narancsot, kétnaponta egy banánt. Aszalt gyümölcsöket sem ehettem. Glutén érzékenységem miatt tiltólistásak a lisztes ételek, ezeket gluténmentes változattal helyettesítettem. Glutént tartalmazhatnak a felvágottak és májkrémek is, bár ezeket amúgy sem fogyaszthattam. Nassolás és rágózás teljesen kizárva. Inni csak oxigénnel dúsított vizet, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, és gyógyteát ittam, ami később kiegészült az egyfajta lúgosító itallal. Élvezeti cikkek, mint a kávé, tea, savasító hatásuk miatt tiltólistán voltak. A következő gyógytea keveréket ittam: feketeribizli-levél, palástfű, pásztortáska, libapimpó, körömvirág. 1 evőkanálnyi mindegyikből 1 liter vízhez, ebből a keverékből naponta 2 litert kellett innom.

A természetgyógyász doktornőmmel havonta egy alkalommal találkoztunk. Minden egyes alkalomra hosszú listával mentem, hogy ehetek-e már ezt vagy azt. Legjobban a cigánypecsenye és a kapucsínó hiányzott.

A kemoterápia kezdetén, az első 5 alkalommal émelygéssel, enyhe hányingerrel küszködtem, nehezen viseltem a szagokat, különösen a húsos ételek és a szemét szagát. Sajnos hamar megutáltam azokat az ételeket, amelyeket ebben az első időszakban ettem (rizseshús, zöldbab főzelék, paradicsomleves, krumplis tészta, spenót, sült csirke, krumplifőzelék). A kemó napokban a nyers zöldségeket és a gyümölcsöket kívántam: sárgarépát, céklát, almát, narancsot.

Alig vártam, hogy újra én is normálisan ehessek mindent, mint régen. Külön kihívást jelentettek a vendégeskedések, ünnepek (oda a mákos bejgli, mákos guba, pogácsa, vadas, a szülinapi torta, hogy csak néhány hiányzó finomságot említsek).

Küzdöttem, küzdöttem a diétával, amikor Marika (a természetgyógyász doktornőm) látva elkeseredett harcomat, felvilágosított, hogy ez nem egy diéta, ami ideig-óráig tart, hanem egy újfajta életmód. Minőségi ételeket egyek, többször keveset. És higgyem el nagyon kevés is elég a szervezetnek.

Ahogy a kemó véget ért, ezt rögtön meg is tapasztalhattam. A szervezetemnek felháborítóan kevés étel is elég. Elkezdtem hízni, így a súlyommal is küzdhettem. Több,  mint egy év kellett hozzá, mire végre felfogtam, hogy muszáj életmódot váltanom.

Ennek az új életmódnak az alapvetéseit, küzdelmeit a következő bejegyzésben leírom.

2 megjegyzés:

  1. Megint nagyon érdekes, amit írsz! Szerintem teljesen természetes, hogy a kemó alatt a nyers gyümölcsöt-zöldséget kívántad annyira. Talán kicsit elvontnak hangzik, de olyan "mesterséges" dolgokkal - mérgekkel - telepumpálva az egyik legérthetőbb dolog, hogy valami "természetközeli" kaját kívántál. Elnézést, ennél értelmesebben nem tudom elmagyarázni :} (A cékla amúgy nagyon jó! Biztosan olvastál erről Te is, sok természetgyógyász szerint az egyik legjobb daganat-ellenes cucc.)


    Amúgy lehet, hogy velem van a baj, de azt kellett észrevennem: a közérzetem mindig akkor a legjobb, ha közel a legszigorúbb "rákdiétán" élek. Barna rizs, zöldfélék (ezt is hasonló "megszorításokkal", mint amilyenekről Te írsz), köleskása, hajdinakása, tofuból készült mindenfélék. A gyümölcsöket meg általában az édes dolgokat alapból nem szoktam kívánni, a tejtermékeket meg csak nagyon ritkán és módjával. Párszor megesik velem, hogy megkívánok valami onkogén vagy "műanyag" dolgot (pl. mustár, ketchup, túl sós cucc, készétel vagy hasonló), aztán miután belekóstolok, rájövök: remekül megvagyok enélkül is. Sőt. Pár nap után már félőrült módon követelem a kásámat és a kedvenc gyökérzöldségeimet, kicsit átsütve vagy párolva! :}

    A gyógyteád specifikusan a Te esetedre lett összeállítva? Úgy értem: a vastagbél daganatra specifikus? (A ribizlilevelet és a körömvirágot azt hiszem, értem, miért szerepel benne, a többi alkatrészt nem sejtem.)

    Ja! A ginseng készítményekről mi a véleményed? Használtál ilyeneket? Ha igen, hogyan működtek (vagy nem működtek) Nálad?

    VálaszTörlés
  2. A gyógytea, amit leírtam bárkinek jó, de persze célzottan alhasi fájdalmak enyhítésére, emésztési panaszokra, gyomorra, bélproblémákra, nőgyógyászati problémákra, gyulladás csökkentésre.

    A ginsenget nem használtam.

    Most már úgy gondolom, hogy a fenti táplálkozás nem csak a gyógyulni vágyóknak hasznos. :)
    Az nagyon jó, ha Te így eszel!
    Időnként én is megkívánom a "mű ételeket", ki is lengek, de csak ritkán. Azokból is lehet enni, nagyon-nagyon mértékkel.

    VálaszTörlés