2009. november 11., szerda

Immunerősítés

Az immunrendszerem erősítése a gyógyulási és felépülési szakaszban is fontos szerepet játszott.

A kemoterápia és a sugárkezelés egyaránt gyengíti az immunrendszert, ezért is volt fontos, hogy kellőképpen odafigyeljek magamra. Rétegesen öltözködjem, kerüljem azokat a helyeket, ahol sokan vannak (edzőterem például. eljártam időnként, de gyakran elkaptam a vírusos fertőzéseket), szedjem az immunerősítőket, megfelelően táplálkozzam, erősítsem magam mozgással, légző-gyakorlatokkal, meditációkkal és az önszuggesztiós gyakorlatokkal.

Természetesen erre most is nagyon oda kell figyelnem (a H1N1-ről már nem is beszélve).

Néhány tipp, mivel erősítem természetes módon az immunrendszerem:

Fűszeres teakeverék: a teáskannába mehet néhány karika friss gyömbér, pár szem szegfűszeg, kardamom, egy rúd fahéj. Leforrázom, állni hagyom, majd kevés mézzel iszogatom. Nagyon finom, ezen kívül pedig méregteleníti a májat, vírusölő és antioxidáns hatású.

Amikor otthon vagyok folyamatosan citromolajat párologtatok, gyakran néhány csepp narancsolajat is csepegtetek hozzá. Kellemes illatú, otthonossá teszi a lakás, és fertőtleníti a levegőt.

A megunhatatlan cékla-sárgarépa-alma reszelék: lereszelem a céklát, sárgarépát, almát, feldarabolok egy narancsot, ezeket összekeverem, majd rálocsolok egy kevés lenmagolajat, és napraforgóolajat. A hidegen sajtolt olajak jótékony hatással bírnak, erről később írok bővebben.

A cékla a téli hónapokban az egyik legfontosabb vitaminforrás. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. Fogyasztásával elkerülhető, hogy a táplálék, toxikus anyagok hosszas időt töltsenek a gyomorbélcsatornában. Meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását.

A sárgarépa kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot,  A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat tartalmaz. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk. Ezért is jó leönteni az egészet hidegen sajtolt olajjal (ez lehet dióolaj, kukoricacsíra olaj, lenmag, tökmag, ízlés szerint.)

Az alma kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint tartalmaz. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, serkentik a táplálék felszívódását. A benne levő ásványoknak köszönhetően gyógyítólag hat az emésztőrendszerre hatnak.

A narancs tele van antioxidánssal, a benne előforduló C és A vitaminok segítségével elkerülhetjük a megfázást.

A lenmagolaj gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne például kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium.

Ezen kívül légző-gyakorlatokat végzek, iszom az onkológus doktornőm által ajánlott immunerősítőt, és szedem a C vitamint, valamint használom a Reiki energiát.

A légző-gyakorlatokról, lenmagolajról később írok bővebben.

2 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom a fehértea is antioxidáns hatású (no meg a brokkoli) és nekem megfázáskor (a hörghurut visszatérő vendégem) mindig használ a kakukkfű tea és szoktam hozzá tenni még kamillát esetleg mentát is.

    VálaszTörlés