2009. október 4., vasárnap

Miért lettem rákos?

A betegség hátterében lelki eredetű problémák állnak.

Sok helyen olvastam és hallottam, hogy a betegség kialakulásához általában valamilyen komoly trauma vezet. Haláleset a családban, válás, munkahely elvesztése, vagy állandó munkahelyi gondok, folyamatos stressz. Csak néhány példa.
Amikor újabb, több éve gyógyult vagy tünetmentes ismerősöket szerzek sorstársaim közül, egyikünk szájából előbb vagy utóbb elhangzik a kérdés: „Rájöttél, miért lettél beteg?” A válasz általában: „Persze.”

Eleinte hárítunk.
Kérdezgetem az ismerőseimet - azokat, akik a harc elején tartanak – mit gondolnak az okokról. A válasz többnyire az, hogy az életükben minden rendben, semmi komoly trauma nem érte őket.
Aztán ahogyan elindulnak az önismeret útján – ha elindulnak – kezdenek kirajzolódni a lehetséges okok, majd tovább haladva, nem kevés munka után megmutatkozik a valódi probléma.

Ez a betegség komoly figyelmeztetés arra, hogy valamit rosszul csinálunk.
Rossz úton járunk. Rossz helyen vagyunk a párkapcsolatban, a családban, a munkában. Nem a saját életünket éljük. Leragadtunk valahol, ahonnan nem tudtunk kilépni. Egy problémában, élethelyzetben. Sokszor ez tudatosan nem is érzékelhető. Annyit érzünk csak, hogy nem mennek a dolgok, nincs életcél, az élet értelmetlenné, kilátástalanná vált. Említettem már a tanult tehetetlenséget, amikor valamilyen negatív környezethatás vagy élettapasztalat hatására kialakul a közömbös és cselekvésre képtelen állapot.

Így ír erről a témáról Bernie S. Siegel: "A rák egyik legjellegzetesebb előfutára valamely traumatikus veszteség, vagy az élet ürességének érzése. Ha az embert érzelmi téren olyan veszteség éri, amellyel nem képes megbirkózni, a test gyakran egy új kinövés létrehozásával reagál. Ha a veszteségre képesek vagyunk a magunk egyéni fejlődésével válaszolni megelőzhetjük, vagy ellenőrizhetjük a daganatot. A rák a sejtek szintjén tapasztalt depresszió. Új értelmet kell találni az életben. Az elfojtott tűz a rákon keresztül tör utat kifelé. A rák nem primer betegség, részben reakció egy olyan körülmény együttesre, amely legyengíti a szervezetet. "

A rákot nem lehet elkapni.
Bármilyen nehéz a gyógyuláshoz először is túl kell lépni a környezet, a körülmények hibáztatásán. Az okot és a megoldást saját magunkban, gondolkozásunkban, viselkedésünkben kell keresni.
Számomra például sokáig tartott, amíg elfogadtam, megtanultam, hogy bárkivel, vagy bármilyen élethelyzettel problémám van, az valóban az én személyes problémám. Azon a területen nekem van szükségem fejlődésre, változásra. Miután erre rájöttem és megkerestem magamban az okot, hogy a másikban vagy az adott élethelyzetben mi az, ami irritál, mit nem tudok elfogadni, és ezt feloldom, akkor a probléma megoldódik. A másik ember, akivel konfliktusom volt, nem változik meg, de számomra többé már nem jelent problémát. Onnantól kezdve már az ő dolga, hogy mit kezd magával. Ez az ő feladata.

Még valami: hogyan lehet feloldani az irritáció okát?
Előfordul, hogy elég egy kis empátia, vajon a másik ember ebben a helyzetben mit élhet át, mi a motivációja. Van úgy, hogy saját rossz tulajdonságomat látom a másikban. A rögzült viselkedésmintán lehet lépésről lépésre, odafigyeléssel változtatni. Ha egyedül nem megy, említettem már a kineziológiát, pszichológiát, családállítást, mint lehetséges módszert.

Visszatérve a rák lehetséges okaira.
Első lépésként érdemes számba venni, hogy a betegséget megelőző 2 évben milyen nagyobb változások történtek az életedben, milyen fajta stressz ért.
Történt-e megrázó haláleset, válás, szakítás? Ha igen, milyen változásra kényszerített az élethelyzet, milyen érzések szabadultak fel benned.
Van-e valaki, vagy valami, akit, vagy amit nem tudtál elengedni?
Mi az, az élethelyzet, érzés, feladat, amivel nem tudsz megbirkózni?
Gondold át, most milyen stressznek vagy kitéve (a betegséget se felejtsd ki) és hogyan veszel részt ennek az állapotnak a fenntartásában.
Hogyan lehetne a stresszt megszüntetni? Mit kellene hozzá tenned?
Ha nem lehet megszüntetni, mivel lehetne a stresszt csökkenteni? Mire lenne szükséged, hogy jobban érezd magad a bőrödben?

Nyiss egy füzetet, és írj!  
Engedd meg magadnak az őszinteséget, mert a gyógyuláshoz meg kell találni a valódi okokat (ami nem rajtad kívül, a környezetben, élethelyzetekben vagy másokban van, hanem benned ezekkel a körülményekkel, emberekkel kapcsolatban), és orvosolni kell őket.
Ezt csak Te tudod megtenni. De kérhetsz benne segítséget!

Előfordul, hogy egy-egy témához többször visszatérek, mint például most is, hiszen a lelki okokról korábban már írtam. De úgy érzem, még rengeteg mondanivalóm van, és bizonyos dolgokat sokszor el kell ismételni. Ezt tapasztalom a saját gyógyulásommal kapcsolatban, és az ismerőseim példája is ezt mutatja.

Bernie S. Siegel: Szeretet, gyógyítás, csodák
O. Carl Simonton A gyógyító képzelet

10 megjegyzés:

  1. Szia! Remélem, nem gond, hogy ismeretlenül kommentelek.
    Egy ideje figyelemmel kísérem a blogodat, és nagyon frankónak találom. Határozottan az a benyomásom: tényleg meg is értetted mindazt, amit elolvastál! Azt hiszem, rengeteget tanulok Tőled majd a továbbiakban is. Igaz, rosszindulatú daganatban ezidáig még nem szenvedtem (legalábbis nem tudok róla), de nagyon nagy lelki pluszt adnak a bejegyzéseid. Várom a további frissítéseket! :}

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm a kommentet, igazán jól esik, amit írtál! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bea!

    Akkor találtam rá a blogodra, mikor édesanyámról kiderült, operálhatatlan tüdőrákja van. Kinyomtattam neki minden bejegyzésed, és úgy adtam oda neki, hogy minden nap, ha van kedve olvasson el egyet-egyet. Aztán másnap elmondta, hogy nem tudta letenni és egyben elolvasta az egészet:) most az újabb bejegyzéseid tudom neki odaadni. Kitartást és lelkesedést kívánok a blogodhoz, remélem tudod, hogy segít, amit csinálsz:)
    Jó egészséget kívánok!
    H. Orsi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Orsi!

    Köszönöm a biztatást, a kedves szavakat!

    A következő bejegyzésemben írok majd a mantrákról. Addig is édesanyádnak küldöm a tüdőrákra vonatkozót. Naponta kétszer, egymás után hússzor kellene elismételni, ébredés után és elalvás előtt. Lehet hangosan, vagy magában.
    A mantra:
    "Engedem, hogy testvériséget vállaljak a többi emberrel, és testvéri szeretetet érezzek mindenki iránt."
    Édesanyádnak és a családnak is kitartást kívánok! Ha tudok segíteni, kérdésed lenne, írj!
    Bea

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Anyut sajnos még nem sikerült rábeszélnem az internetre:) de megmutatom amit küldtél neki, és ha lesz kérdésem, mindenképp megkereslek. Köszönöm a bíztatást, ránkfér:)

    VálaszTörlés
  6. szia, én most jöttem ki a kórházból, vastagbél daganattal műtöttek, és pont egy hónapja derült ki, lábadozok, és sokat olvasok, és egészségeseket eszek, de mindig szükségem van újabb és újabb ötletekre. 32 és fél éves vagyok, most szerettünk volna "elindulni" az életben, de most tettünk egy kis kitérőt (a párom a többesszám.) tudom hogy miért lettem beteg, és azt is tudom hogy meggyógyulok, és nagyon szeretnék minél gyorsabban. természetesen néha félek, de pozitívan állok hozzá, és tudom hogy sok mindenkinek fogok segíteni a tapasztalataimmal. és örülök, hogy olvashatok hasonló dolgokról. én mostanában sok spenotot, sóskát , halat , húsleves levét eszem, a tejet joghurttal helyettesitem de ezt is el szeretném hagyni, mert kiiktatnám a tejterméket. sok vizet iszom c vitamint szedek, többet nem merek mert azt mondják az sem jó, keresem a megfelelő természetgyógyászt, nagyon sokan vannak remélem megtalálom a nekem valót.:) üdv, Kati

    VálaszTörlés
  7. Szia Kati!

    Kitartást és erőt kívánok a gyógyuláshoz! Hosszú az út előtted, de érdemes menni rajta előre. Ne tántorítson el semmi!

    Szia,
    B

    VálaszTörlés
  8. Szia, Ildiko vagyok es pajzsmirigyrakkal mutottek nov 2010, sajnos rosszindulatu rakos daganatom volt, jelenleg kezeles alatt(sugarterapia).
    A mutettol nem igazan feltem, inkbb az utana valo feldolgozas volt a nehezebb. Ezt azert irom, mivel szerintem csak az tudja mit jelent aki keresztul ment ezeken.
    Jelenleg ugyanugy elem az eletem es remelem az eredmenyeim is jok lesznek.
    Nagyon tetszik az oldal.

    VálaszTörlés
  9. Szia, Erika vagyok, 45 éves és három éve agydaganatot állapítottak meg nálam. Mikor 2000-ben kiderült, hogy sokízületi gyulladás van a testemben, nem is gondoltam, hogy a test állandó fájdalmai mellett valami más borzasztó betegség is lehet bennem. De sajnos megalkottam magamnak. A daganat okozta kettőslátás, az állandó szédülés mellett a rettegés és a félelem is nagyon megtépázott. A műtéttel elveszteném a látásomat, ezért nem vállalkoztam rá. 7 hónapja Varga-féle gombát szedek, 1 hónapja hallgatom Balogh Béla Tudatalattid tízparancsolata CD-jét és Pránanadizom (energiagyógyítás). Félek, kezdek kifutni az időből. Sajnos még nem sikerült magamban a blokkot feloldanom, ugyanis 3 év alatt majdnem duplájára nőtt a daganat. De még nem adtam meg magam. Ma találtam rá a blogodra, és máris új reményt adott. Talán számomra is van még remény. Köszönöm az írásokat.

    VálaszTörlés
  10. Szia Bea!
    Ma találtam rá a blogodra,és így ismeretlenül is nagyon sajnálom ami történt veled!Nagy benned a kitartás,ami nagyon pozitív!Biztos,hogy hamarosan megfogsz gyógyulni!Írod,hogy stresszes életmód is okozhat rákot!Sajnos ez nálam nagyon is fönt áll,és vannak dolgok,amin nemtudok változtatni!
    Pl. már vagy 3 éve nincs munkahelyem,havi 22 800 forintot kapok a P.ivatalból.ebből kellene albérletet,rezsit fizetni,és hát élni is valahogy!Ez képtelenség!Ez már gondolom elég is ahhoz,hogy a sok stressz valamilyen testi betegséget okozzon!Félek Bea!Eddig hála az IStennek nem volt baj,de én úgy gondolom bármikor bekövetkethet!Vagy nem szabad előre félni?Egyenlőre ennyit szerettem volna!Továbbra is figyelemmel fogom kisérni írásaid,köszönöm,hogy ezt leírhattam,mintha kicsit megkönnyebbültem volna!Kivánok neked nagyon sok erőt a gyógyulásodhoz!
    Üdv:Julianna

    VálaszTörlés